Forældrekøb kræver kompetent rådgivning

Forældrekøb kræver kompetent rådgivning

Hvis man ønsker at hjælpe barn godt på vej i studielivet, er det i de senere år ikke blevet mindre kompliceret at overskue, hvordan.

Reglerne blev ændret i 2021 for at lægge en dæmper på prisstigningerne, og mange spørger nu sig selv, om forældrekøb overhovedet kan betale sig.

Svaret er ikke så enkelt – det eneste, man med sikkerhed ve er, at det ikke er så attraktivt, som det var engang. Før i tiden kunne man bruge virksomhedsskatteordningen, og på den måde opnå samme attraktive beskatningsforhold, som hvis man for eksempel lejede ud til en tredjepart.

Det har man ikke længere mulighed for, og interessen for forældrekøb er naturligt nok stilnet af, efter denne ændring i loven.

Det betyder dog ikke, at forældrekøb er uaktuelt for alle. For de fleste handler forældrekøb jo ikke kun om at gøre en investering, der giver en stor gevinst i løbet af en kort årrække. Først og fremmest handler det om hjælpe sit barn godt i gang med en god studiebolig.

Boligkøen er lang i de store studiebyer, og forældre med en god økonomi vil ofte kunne gøre en fornuftig investering, selvom det ikke længere er så attraktivt rent skattemæssigt. Der er også fortsat mulighed for at overdrage boligen til sit barn, når studietiden er ovre til 85 procent af vurderingsprisen, uden at skal betale skat af dette. Dog kan det være en god idé at holde øje med ejendomsvurderingerne. Der er nemlig kommet et nyt vurderingssystem, og det betyder i de fleste tilfælde en højere ejendomsvurdering. Hvor der tidligere var en ekstra gevinst at hente i det faktum, at vurderingssystemet var forældet, og vurderingerne derfor ofte håbløst lave, vil man skulle forberede sig på, at vurderingerne fremover – i hvert fald i højere grad – vil komme til at afspejle boligernes faktiske handelsværdi.

Hvordan økonomien i hele sådan et arrangement kommer til at se ud, kræver skattemæssig og økonomisk ekspertise. Hvis man ikke selv har den, anbefales det at alliere sig med en god og erfaren rådgiver. Den rigtige rådgiver vil kunne hjælpe med alt fra budgetter og køberrådgivning til regnskab og skat. En dygtig rådgiver vil også kunne hjælpe med at udarbejde lejekontrakt mellem forældre og barn – og særlig vigtigt fremlejekontrakter, vil barnet ønsker at fremleje ét eller flere værelse til andre studerende i løbet af den tid, barnet bor i lejligheden.

På den måde vil man med den rette rådgivning kunne sikre sig den bedst mulige forberedelse til at succesfuldt og vellykket forældrekøb.

Hvis du sørger for at søge råd hos en dygtig ekspert allerede inden, du går i gang med at lede efter bolig, vil chancen for succes være størst.  De bedste rådgivere har stor erfaring med forældrekøb og kender derfor også alle de faldgruber, som det som køber kan være svært at få øje på. De fleste vil opleve til en god revisor eller skatteekspert vil være godt givet ud på den lange bane.

admin-istratoren