Kom ud af krisen

Kom ud af krisen

I Cosina oplever vi i øjeblikket, at mange caféer, bagerier og restauranter har svært ved at få enderne til at hænge sammen. Det skyldes en svær periode med nedlukninger under Corona der har medført dyre Corona lån, og nu også en energikrise der har resulteret i galopperende prisstigninger på el og gas. Og med usikre tider foran os begynder folk at holde igen med unødvendige goder som at gå på café for eksempel.

Heldigvis er der mange knapper man kan skrue på, som har en effekt på bundlinjen. Mange bækken små, som man siger.

En nem ting du kan gøre med det samme, er at hæve temperaturen i dine flaskekøleskabe. Det lyder måske banalt, men særligt her om sommeren betyder det meget at man hæver temperaturen fra f.eks. 5 grader til 8 grader, da køleskabet ikke skal bruge så meget strøm til at sænke temperaturen hver gang, døren åbnes. De fleste kunder vil alligevel ikke lægge mærke til at colaen er et par grader varmere. Husk, at det kun er køleskabe med varer der ikke tager skade af en højere temperatur. Fødevarer skal altid holdes under 5 grader.

I stedet for at minimere omkostningerne, kan du også øge omsætningen med forskellige særkampagner. Det kunne for eksempel være med absurd billig kaffe, altså nærmest til indkøbspris. Bare du får dækket omkostninger til kaffebønner, kopper og den ekstra strøm. På den måde får du udnyttet kapaciteten i cafeen, altså både at dine siddepladser bliver brugt, og at dine medarbejdere (eller dig selv) hele tiden har noget at lave. Du vil helt sikkert tjene noget på de ekstra ting, som kunderne køber. For eksempel en is eller en kage.

Hvis du bruger timeansatte medarbejdere, kan du overveje om der er nogle timer i starten eller slutningen af dagen, hvor der er så få kunder, at det er mere rentabelt at holde lukket end at være åben. Ud over løn til medarbejderen bruger du også penge på strøm ved at holde åben.

I august måned hørte vi om en købmand på Samsø, som var nødt til at åbne op for donationer for at kunne holde forretningen i live. Kunderne donerede for eksempel flaskekuponen for at støtte den lokale købmand, der i 2022 pludseligt havde dobbelt så høje elregninger som normalt. Hvis man er en værdsat forretning i lokalsamfundet, skal man ikke undervurdere kundernes vilje til at støtte dig. Alternativet kan jo være at du lukker.

Hvis du allerede har forsøgt med disse initiativer, kan du vurdere om der er mulighed for at lave nogle særlige events. For eksempel få en lokal amatørmusiker til at komme og spille en koncert for at hjælpe dig med at få nogle ekstra kunder ind, eventuelt på nogle tidspunkter af døgnet hvor du normalt ikke har åben. Du skal selvfølgelig sørge for at du har alkoholbevilling der matcher. Du kunne også udleje dine lokaler til lokale foreninger eller virksomheder der har brug for et sted at holde bestyrelsesmøde eller lignende.

admin-istratoren