Sparetips til aktieinteresserede

Sparetips til aktieinteresserede

Hvis du tænker på at komme i gang med investering i form af aktiehandel, så er der en del penge at spare på diverse gebyrer. Vi dykker i denne artikel ned i, hvordan du sparer penge, når du handler med aktier. Derudover beskriver vi også, hvilke former for gebyrer du kan forvente på diverse platforme.

De vigtigste gebyrer du skal kende

Når du opretter dig på en platform, hvor du kan købe og sælge aktier, bliver du oftest gjort opmærksom på en kurtage. Kurtage er egentlig bare det gebyr, du betaler for at købe eller sælge den pågældende aktie. Det lyder meget fint, når kurtagen eksempelvis er på 0,5%. Mange bliver dog overrasket, når de finder ud af, at der også er noget, der hedder minimumskurtage.

 

Minimumskurtage går ud på, at du skal betale eksempelvis 29 kroner for hver handel eller 0,5% – alt efter hvad der er det højeste. Handler du derfor aktier for 100 kroner, betaler du 29 kr i kurtage eller 29%. Handler du aktier for 1000 kroner, betaler du stadigvæk 29 kroner i kurtage (2,9% omregnet). Kommer du op på 10000 kroner, så er det 50 kroner i kurtage eller 0,5%. Det er noget af en forskel, og det er derfor, at du oftest hører, at du skal “investere minimum 10000 kroner i aktier”. Nu kender du grunden: gebyrerne er simpelthen for høje ved små handler.

 

Ovenstående eksempel er baseret på de nævnte forudsætninger og gebyrerne gør sig ikke nødvendigvis gældende for den platform, du handler på. Konceptet er dog det samme, og det er meget vigtigt, at du kender til det.

 

Konklusionen omkring minimumskurtagen er derfor, at du ikke bør foretage mange små handler – du bør derimod foretage relativt store handler og så sjældent som muligt. På den måde kan du spare mange penge over et par år.

 

I næste afsnit kommer vi ind på, hvordan du kan købe aktier uden at skulle betale kurtage og forholde dig til individuelle aktier. Det er både billigere og nemmere for dig som investor.

 

Køb indeksfonde i stedet for individuelle aktier

Det kan være en udfordring at købe individuelle aktier for mange tusind kroner, hver gang man skal foretage en handel – dette gør sig i særdeleshed gældende for nybegyndere. Der findes dog et alternativ til aktier, som består af blandt andet aktier: en indeksfond.

 

En indeksfond kan være en gruppe aktier, som du handler på én gang. Den danske aktieplatform Nordnet har deres egne indeksfonde, som du får lov til at handle uden kurtage. Det er meget smart og nemt. Du bestemmer helt selv, hvor meget du vil investere. Dette betyder også, at du ikke behøver at smide mange tusind kroner på Mærsk for at investere i Mærsk. Du kan gøre det igennem diverse fonde.

admin-istratoren